El truck park Castellar, ubicat al terme municipal de Castellar del Vallès (Vallès Occidental) i gestionat per CIMALSA, estrena sis punts de connexió que permetran proveir d’electricitat els remolcs refrigerats dels camions, que podran mantenir la temperatura sense haver de fer ús dels grups electrògens alimentats per combustibles fòssils.
Amb aquest servei s’aconsegueix reduir les emissions contaminants atmosfèriques produïdes pels sistemes de control de temperatura mentre el vehicle no està en circulació així com reduir la contaminació acústica a l’entorn de l’aparcament. El proveïment elèctric per prestar aquest servei es basa en l’autoconsum d’energia elèctrica d’origen solar fotovoltaic; en cas d’haver de consumir energia de la xarxa, aquesta disposa de certificació de la CNMC com a 100% d’origen renovable.
L’energia produïda pels panells solars fotovoltaics instal·lats al truck park s’acumularà en bateries per ser consumida en el moment que sigui necessari i s’abocarà a la xarxa elèctrica en cas d’excedent maximitzant l’eficiència del sistema. Així, CIMALSA s’acosta a la neutralitat climàtica i dona compliment a la seva Agenda d’Acció Climàtica 2020-2025 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible 7, energia neta i assequible; 9, indústria, innovació i infraestructures i 11, ciutats i comunitats sostenibles.
Aquesta actuació forma part d’un projecte per afavorir la mobilitat laboral i la qualitat de l’aire al corredor Besòs-Congost-Mogent, al Vallès Oriental, finançades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i executades per l’ATM de Barcelona.
És un projecte pilot amb 36 accions, 26 de les quals ja s’han executat i 10 més estan en procés. Es calcula que la implantació de totes les accions permetran reduir en cinc anys l’emissió de 30,8 tones d’òxids de nitrogen (NOx), 1,5 tones de partícules PM10, i 5.500 tones de CO₂, disminuint la contaminació atmosfèrica i millorant la qualitat de l’aire.
El projecte pilot, amb una inversió d’1,67 MEUR, es finança a través del Fons per a la protecció de l’ambient atmosfèric, del Departament d’Acció Climàtica. Aquest fons es nodreix amb els ingressos derivats dels impostos ambientals que graven les emissions contaminants a l’atmosfera i de les sancions imposades per l’administració de la Generalitat com a conseqüència d’infraccions de la normativa que regula la contaminació atmosfèrica.
CIMALSA ha col·laborat en el marc anterior aportant el seu projecte, desenvolupant-ne la solució i materialitzant la instal·lació i posterior explotació.
Tornar enrere